Магнитното поле – тихият убиец вкъщи

Магнитното поле – тихият убиец вкъщи

Магнитно поле се създават, когато протича електрически ток: колкото по-голям е токът, толкова по-силно е магнитното поле, като силата варира, в зависимост от консумацията на енергия.

 Естествени източници на електромагнитни полета:

Електромагнитните полета присъстват навсякъде около нас, но са невидими за човешкото око. Те се създават при локалното натрупване на електрически заряди в атмосферата, свързано с гръмотевичните бури. Магнитното поле на Земята кара стрелката на компаса да се ориентира в посока Север-Юг, а също така се използва за навигация от птици и риби.

Създадени от човека източници на електромагнитни полета.

Освен естествени източници, електромагнитният спектър включва и полета, генерирани от изкуствени източници.

Такива са:

  • Рентгеновите лъчи;
  • Телевизионни антени, телевизори и екрани;
  • Радиостанции и мобилни телефони;
  • WI-FI рутери;
  • Електрически уреди в домакинството – много хора са изненадани, когато узнаят за разнообразието от нива на магнитно поле, намиращи се в близост до различни уреди;
  • Охранителни системи;
  • Метро, влакове, тролеи;

Електричеството, което излиза от всеки контакт – свързано е с нискочестотни електромагнитни полета. Евтините и нискокачествени ключове и контакти, които често избираме за дома си, също имат свое магнитно поле, което в определен момент може да бъде опасно за здравето ни.

Вече е доказано, че магнитното поле причинява забележимо увреждане на здравето на изложеното лице. През последното десетилетие многобройни източници на електромагнитно поле са във фокуса на здравните проблеми. Учените приписват различни симптоми на ниските нива на излагане на електромагнитни полета у дома. Основните са главоболие, дразнене в очите, безпокойство, склонност към самоубийство и депресия, гадене, умора и загуба на либидо. 

Влиянието върху децата е още по-голямо. Редица епидемиологични проучвания показват повишаване на риска от детска левкемия с излагане на нискочестотни магнитни полета в дома. Някои хора съобщават за конвулсии и епилептични припадъци при децата.

Ако бременна жена често се излага на магнитно поле, това може да доведе до преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.

Разбира се, полагат се много усилия, за да се ограничават магнитните полета. Вече има механизми, като ключовете и контактите на BJC-Siemens, които са напълно изолирани и безопасни.

В момента много усилия се насочват към изследване на електромагнитните полета във връзка с рака. Toва е причината те да са наричани „тихият убиец”.

Прочетете още интересни статии в нашия блог.

Последвайте ни и във фейсбук.