Неръждаема стомана 304, 316L и 316Ti

316Ti е по същество 316 с добавяне на известно количество титан (Ti), за да се намали рискът от загуба на устойчивост на корозия в зоната, засегната от топлина. Алтернатива за предотвратяване на това е да се намали нивото на въглерод (C), което води до степен 316L.

Неръждаема стомана: Въведение

Неръждаемата стомана е специален вид стомана, съдържаща хром, който образува пасивна защитна покривка при взаимодействие със средата. Тази покривка предпазва стоманата от корозия и я прави подходяща за различни приложения.

Производство на неръждаема стомана

Производството на неръждаема стомана включва няколко ключови етапа. Главните съставки на неръждаемата стомана са желязо, хром, никел и молибден. Процесът на производство включва топене на суровините, легиране и след това обработка на стоманата. Легирането с хром предоставя устойчивост на корозия а никелът добавя устойчивост на киселини.

Приложения на неръждаема стомана

Неръждаемата стомана има много широка гама приложения поради своите уникални свойства. Тя се използва в изграждането на сгради, автомобили, тунелни съоръжения, хирургични инструменти, хранително-вкусовата индустрия и много други области.

Неръждаема стомана 304

Неръждаемата стомана 304 е един от най-разпространените видове. Тя съдържа около 18% хром и 8% никел, като предоставя отлична устойчивост на корозия и е подходяща за обработка.

Неръждаемата стомана 304 е най-разпространената неръждаема стомана. Този вид е по-малко електрически и топлопроводим от въглеродната стомана. Той е магнитен, но по-малко магнитен от стоманата. Има отлична устойчивост на широк спектър от атмосферни и много корозивни среди. Счита се за устойчив на точкова корозия във вода с до около 400 mg/L хлориди при температура на околната среда, намалявайки до около 150 mg/L при 60°C.

За по-тежки условия на корозия, когато неръждаема стомана 304 е твърде чувствителна към питингова или цепнатина корозия от хлориди или обща корозия при киселинни приложения, тя обикновено се заменя с 316 неръждаема стомана. Неръждаемите стомани 304 и 302 са подложени на разрушаване при хлориден стрес, когато се използват в условия на тропическа солена вода, например на нефтени или газови платформи. 316SS е предпочитаната сплав за тези условия.

Неръждаема стомана 316L

Неръждаемата стомана 316L включва добавка от молибден, която я прави подходяща за приложения в силно корозивни среди. Този вид се използва в медицински импланти, химическа промишленост и други области.

Неръждаема стомана 316Ti

Неръждаемата стомана 316Ti е вариант с добавен титан, който предпазва от съединяване при високи температури. Това я прави подходяща за приложения в областта на високите температури, като например при производството на кабели и съоръжения за тунели.

316Ti е по същество 316 с добавяне на известно количество титан (Ti), за да се намали рискът от загуба на устойчивост на корозия в зоната, засегната от топлина. Алтернатива за предотвратяване на това е да се намали нивото на въглерод (C), което води до степен 316L.

Приложение на неръждаемата стомана в тунелните съоръжения

Задължително условие при оборудването на пътни тунели е съоръженията в тунела да са изработени от неръждаема стомана.

Кабелни скари, осветителни тела и скобите към тях, водещо и евакуационно осветление са изложени на влага, корозия, концентрация на газове, екстремни условия, механични натоварвания.

Специфично, 316Ti се предпочита заради своята устойчивост както на корозията, така и на високи температури.

За да разберем по-добре разликите между тези видове стомана, нека направим сравнение:

Неръждаема стомана 304

  • Състав: Съдържа около 18% хром и 8% никел.
  • Приложения: Широко използва се в строителството, кухненска уредова техника и други.
  • Устойчивост: Добра устойчивост на корозия, но не толкова ефективна при екстремни условия.

Неръждаема стомана 316L

  • Състав: Включва молибден за увеличена устойчивост на корозия.
  • Приложения: Използва се в медицинска и химическа промишленост, както и в области със силна корозия.
  • Устойчивост: По-висока устойчивост на корозия, особено в агресивни среди.

Неръждаема стомана 316Ti

  • Състав: Включва титан за устойчивост при високи температури.
  • Приложения: Подходяща за високотемпературни приложения, като например в производството на кабели в тунели.
  • Устойчивост: Осигурява допълнителна устойчивост на високи температури и корозия.

Заключение

Неръждаемата стомана е важен и основен материал, който намира приложение в различни индустрии. Вариантите 304, 316L и 316Ti предлагат различни характеристики, които ги правят подходящи за различни и разнообразни условия. При избор на стомана е важно е да се обмисли какви условия ще бъдат изложени и кой вид стомана най-добре отговаря на спецификациите на проекта.

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Ако статията ви е харесала и е била полезна – споделете с приятели или оставете коментар.

Последвайте ни и във фейсбук.