Тунел Железница и Тунел Благоевград, част от Автомагистрала Струма, Лот 3.1 „Благоевград – Крупник“, са готови за експлоатация

Приключиха строително-монтажни работи по укрепване и обезопасяване на двете свлачища с дължина близо 300 метра около новоизградения тунел Железница на магистрала Струма, в участъка от км 365+783 до км 366+000.

Това инженерно чудо, изградено и оживено чрез много труд, отдаденост и иновации, доказва напредък и свързаност с европейските изисквания.

Днес ще бъдат отворени тунел Железница и тунел Благоевград.

Изграждането на тунел Благоевград е с цел укрепване и обезопасяване на свлачище в участъка на Благоевград – Крупник. Този тунел с дължина 250 м бележи важен етап от изграждането на най-новата магистрала в България, а именно АМ Струма.

Изграждането на нов тунел по открит способ решава проблема с едното свлачище по трасето

Укрепването на свлачищата на практика се осъществи чрез строеж на нов тунел по открит способ. На около 80 метра от трасето е изградена  подпорна стена.

Тунелът е оборудван с модерни системи за безопасност, сред които системи за пожароизвесяване, аварийно осветление, което показва разстоянието до най-близките изходи на тунела, в случай на евакуация. Водещото тунелно осветление е монтирано в тротоарните блокове. Всичко е изпълнено съгласно нормативните изисквания.

Изпълнителите

По-голямото свлачище с дължина около 220 метра е укрепено от ДЗЗД „АМ Струма 3.1“. Същият изпълнител изгражда участък от 12.6 км между Благоевград и Крупник.

По-малкото свлачище с дължина около 80 метра е укрепено от ДЗЗД „Железница Север“. В обединението влизат „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой Интернешънъл“

Итроникс ЕООД се погрижи за доставките на основното тунелно осветление, както и на водещото и евакуационното осветление в тунела, кабелните скари, негоримите кабели, свързочните кутии.

Водещи европейски производители отново представят продуктите си на българския пазар чрез партньорство с Итроникс ЕООД.

Насладете се на безопасно и ефективно пътуване чрез тази нова и модерна инфраструктура.

Приятно пътуване!

Бъдете информирани в категория Новини.

Последвайте ни и във Фейсбук.