Разликата между HDMI и VGA интерфейс

Знаете ли каква е разликата между HDMI и VGA интерфейс?

HDMI интерфейсът е напълно цифров интерфейс за предаване на видео и звук, който може да изпраща некомпресирани аудио и видео сигнали едновременно. Той се нуждае само от един HDMI кабел, когато се използва, което значително намалява трудността при инсталиране и използване. 

HDMI интерфейсът е текущият мейнстрийм интерфейс. Обикновено приемниците, DVD плейърите, персоналните компютри, телевизорите, игровите конзоли, интегрираните усилватели, цифровото аудио и телевизорите са оборудвани с HDMI интерфейси.

Интерфейсът VGA (Video Graphics Adapter) е интерфейс, който използва аналогово предаване на сигнал и е известен също като D-Sub интерфейс; VGA интерфейсът има общо 15 пина, разделени на 3 реда, като всеки ред има 5 дупки. Това е най-широко използваният интерфейс на графичните карти в миналото. Типът е елиминиран от масовия поток.

Разликата между HDMI и VGA интерфейс:

1. HDMI интерфейсът е цифров интерфейс; VGA интерфейсът е аналогов интерфейс.
2. HDMI интерфейсът поддържа едновременно предаване на цифрово аудио и видео. Ако мониторът е телевизор, е необходима само една връзка с HDMI кабел; VGA интерфейсът не поддържа едновременното предаване на аудио и видео. Когато използвате видеото, трябва да използвате VGA кабелна връзка, аудио Нуждаете се от друг проводник за свързване.
3. HDMI интерфейсът е анти-смущения по време на предаване на сигнал; VGA интерфейсът лесно се смущава от други сигнали по време на предаването на сигнала.
4. HDMI интерфейсът поддържа 4K резолюция с висока разделителна способност; VGA интерфейсът ще бъде изкривен при висока разделителна способност, а шрифтовете и снимките са малко виртуални.

Кое е по-добро, HDMI или VGA интерфейс?

И HDMI интерфейсът, и VGA интерфейсът са формат за предаване на видео сигнал. HDMI интерфейсът поддържа едновременно предаване на аудио и видео. VGA интерфейсът е податлив на смущения от други сигнали и не поддържа едновременното предаване на аудио и видео. Лесно е да бъде изкривен при висока разделителна способност, така че относително казано, когато се свързваме, обикновено първо избираме HDMI интерфейса и след това избираме VGA интерфейса. Ако разделителната способност е 1920*1080p, общата разлика в изображението не е много голяма, можете да изберете интерфейса според действителната ситуация; като цяло HDMI интерфейсът е повече VGA интерфейсът е добър.

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Последвайте ни и във фейсбук.