Цените на суровините се покачват

Нарастващите цени на основните суровини, недостигът на доставки и разходите за международния морски транспорт предизвикаха тревога във всички сфери на индустрията в Европа, а и в световен мащаб. Ситуацията засяга всички сектори.

Много материали повишиха цените си през последните месеци, някои суровини са трудни за доставка поради голямото търсене и международната ситуация, свързана с пандемията Covid-19.

Строителите призовават за мерки за преглед на цените и срокове за изпълнение като решение

Увеличение на цените на медта до 102%, на алуминия – 56%!

Основните суровини като мед, алуминий, стомана, гориво са увеличили двойно цената си.

Повишение със 102% при медта, при алуминия с 56%, стомана със 78%.

През първата половина на 2021 г. ситуацията с нарастващите международни цени на суровините се влоши. Нещо, което вече забелязахме с безпокойство от края на 2020 г., когато това безпрецедентно обстоятелство беше придружено от очевидна липса на доставки на много от тези суровини и сега допълнение прави и скандалното увеличение на цената на енергията.

И говорим за суровини, които в много случаи са от съществено значение за производството на елементи за пътна безопасност, оборудване, инфраструктура и вертикални знаци. С последните данни тези суровини, които са ключови за поддръжката и работата на нашите национални магистрали – алуминий, битумни материали, цимент, пластмаси, химически продукти, инертни материали, желязо, стомана и др. – са достигнали средни увеличения до 50%. Към това трябва да се добави и съответното увеличение на цените на морския транспорт, които са се повишили средно с 300%.

Тази ситуация на ескалация на цените идва в допълнение към липсата на активност, причинена от пандемията Covid-19, която драматично засегна всички. Последствието е ясно: производствата регистрират загуби между 30% и 40%.

Прочетете още интересни статии и новини в нашия блог.

Последвайте ни и във фейсбук.