Декорация и интериорен дизайн: 5 разлики, които трябва да знаете

Със сигурност сте отворили тази статия, защото се чудите каква е разликата между декорация и интериорен дизайн. Има ли разлика изобщо? Къде е границата между двете? Може да изглежда, че линията между декорация и интериорен дизайн е объркваща, но те са ясно диференцирани и различни дейности.

Още от праисторията има интерес да се изразяват чувства. Прилагането на зеленчукови и минерални багрила върху стените на пещерите представлявало по някакъв начин нуждата на човека да се намеси в жилищното си пространство. След като развием творческия и когнитивния си капацитет, започваме да виждаме вътрешното пространство като нещо повече от убежище, нещо, което ни засяга и влияе на нашия ден, настроение, живот. Очевидно човекът винаги се е опитвал да разкрасява инстинктивно заобикалящата го среда. Интериорният дизайн, декорацията и обновяването на къщата представляват за много хора средство за изразяване на творчеството им.

По този начин от Итроникс предлагаме да поговорим на тази тема, и да стигнем до дълбините на този въпрос.

Разлики между декорация и интериорен дизайн

Има много прилики между двете – някои фини, други значителни. Ние ще напишем 7-те най-забележителни.

1. Определение

Според Кралската академия на Испания, декорация се определя като изкуството, което изучава комбинацията от декоративни елементи във вътрешното пространство. От друга страна, интериорен дизайн се определя като изкуството на кондициониране и декориране на вътрешните пространства на архитектурата.

По този начин вече можем да видим, че интериорният дизайн е по-дълбок от декорацията, защото влиза в областта на архитектурата.

2. Функции

По принцип, по отношение на дефинициите, декоратор е този, който е посветен на „обличане“ на пространството, отговорен е за изучаването и реорганизацията на цветовете, текстурите, светлината и обзавеждането на мястото. От друга страна, интериорният дизайнер има по-трансцендентална функция. Тя има отговорността да промени разпределението на мястото, преместване и премахване на стени, инсталации и избор на нови материали. Тоест, не сме изправени пред намерението да „обличаме“ мястото, а да го създадем или дори да го пресъздадем.

Интериорният дизайнер в много случаи се бърка с професията на архитекта. Разногласието между двете е, че интериорните дизайнери са посветени, както подсказва името, на интериорите на пространствата, и архитектите точно на обратното – екстериорите.

Всичко това, разбира се е доста грубо казано. В края на краищата, всички те допринасят за правилното управление на пространството, или чрез декориране, създаване на вътрешното пространство.

3. Участие в проекта

Друг аспект, в който можем да диференцираме полетата на декорация и интериорен дизайн е, че обикновено интериорният дизайнер се включва с архитекта в проекта от самото начало. По този начин декораторът не участва в изграждането на работата. Интериорен дизайн е, следователно, междинна точка между архитектурата и декорацията.

По този начин виждаме, че въпреки че целта и на двете дисциплини е еднаква, те не работят по един и същ начин или с едни и същи ресурси.

4. С кого работят

В света на украсата обикновено не работите с изпълнители, тъй като цялата структурна работа е завършена, преди да влязат в действие. Те обикновено работят с производители на мебели, тапицерски услуги и други професионални индустрии, свързани със сектора.

Въпреки това, интериорните дизайнери работят заедно с архитекти и изпълнители. По този начин те идват, за да постигнат това, което клиентът иска. Независимо дали имате нужда от жилищен, търговски или друг вид вътрешно пространство.

5. Обучение

Интериорен дизайн е професия, която изисква специфично и официално обучение. Работата му включва изучаване на цвят, текстури, компютърно подсилен дизайн (CAD), чертеж, планиране на пространството, дизайн на мебели, архитектура и много други.

Хората, които са посветени на света на декорацията, обикновено са завършили различни курсове, обучения, но нямат специфичната и формална степен, която интериорният дизайн има.

Прилики между декорация и интериорен дизайн

Сега, когато знаем какви са границите и на двете професии, можем да говорим и за техните сходства и по какви точки съвпадат.

За начало целта на двете дисциплини е еднаква: да се идентифицира и извлече максимална полза от потенциала на пространството чрез увеличаване на предимствата на мястото и премахване на недостатъците.

Следователно както декорацията, така и интериорния дизайн се намесват в вътрешните пространства, но действат по различен начин върху тях.

Електрически механизми в декорация и интериорен дизайн

При работа както интериорните дизайнери, така и декораторите вземат предвид електрическите механизми в пространството. Подобно на цветовете, осветлението или разпределението на помещението, електрическите механизми също са много важен аспект, който трябва да бъде прегледан внимателно. Тези специалисти ще преценят дали е възможно адаптиране или е необходимо неговото общо подновяване. За това е необходимо техник да прегледа електрическата инсталация и да оцени възможностите й.

От Итроникс предлагаме професионалисти в сектора на електроинсталациите, които могат да консултират и да дадат насока. В каталога на BJC-Сименс може да изберете превключватели, с широка гама функции, цветове, материали, облицовки.

Ако сте харесали тези съвети или искате да допринесете с нови, не се колебайте да ги оставите като коментар. По същия начин можете да ни последвате в нашите социални мрежи Facebook, TwitterInstagram и LinkedIn.