Мълниезащитни системи – какво е това?

Светкавицата е явление, което е едновременно красиво и опасно. Докато много хора обичат да наблюдават проблясъците на светлина в небето, престоят навън по време на гръмотевична буря може да има сериозни последствия. За съжаление престоят на закрито не предпазва напълно от опасните последици от бурите, особено ако сградите не са оборудвани с мълниезащитни системи.

Какво представляват мълниезащитните системи?

Мълниезащитната система, известна още като мълниезащитна инсталация, е предназначена да предпазва сградата, хората вътре и електронното оборудване от въздействието на мълния. 

Какви мога да бъдат щетите? 

На първо място, механични повреди на покрива и стените на сградата. Ударът от мълния не винаги води до повърхностни повреди, пукнатини или разкъсвания, но понякога такива щети възникват и ремонтът им е скъп.  Енергията от мълния може да причини трайни щети. Уреди като компютър, телевизор, хладилник или пералня не са особено евтини и ако изгорят при буря, няма какво друго да направите, освен да си купите нова техника. Ремонтът или подмяната на електрическата система, електронното оборудване, асансьора и свързани с тях елементи, също не е евтино.

Мълниезащитната система и безопасността на хората в сградата

Задачата на мълниезащитната инсталация е не само да защитава материалните блага. Мълниезащитната система предпазва електронното оборудване, но и хората, които го използват по време на буря или са в непосредствена близост до устройства, свързани към мрежата. Енергията от разряда може да достигне такива хора, причинявайки значителни увреждания на здравето и дори смърт. Разбира се, домакинствата, които нямат мълниезащита, по някакъв начин се справят с този риск, т.е. не използват електроника/домакински уреди по време на буря и изваждат всички щепсели от контактите си. Това обаче не е особено удобно решение и не защитава електрическата система. Само качествени мълниезащитни системи ще осигурят пълна защита на вашия дом.

Мълниезащитни системи – изграждане

Мълниезащитната инсталация се състои от серия от взаимосвързани елементи, които улавят енергията на мълнията и я отвеждат в земята, където тя се разпръсква безопасно. Тези елементи са разделени на шипове, разрядни проводници и земни електроди. 

Ако обаче решим да инсталираме мълниезащитна система, можем да изберем между традиционна (пасивна) мълниезащитна система или система с активен гръмоотвод. Какъв вид ще се използва в дадена сграда зависи от проектанта, както и от това дали сградата е новострояща се или стара сграда с вече подредена градина.

Традиционна мълниезащитна инсталация

Тя се изгражда на принципа на Фарадеева клетка.

Инсталирането на традиционна мълниезащитна система ще ви позволи да защитите къщата от мълнии, благодарение на използването на хоризонтални и вертикални въздушни клеми, свързани със земята чрез разрядни проводници. 

И така, откъде трябва да започнете? Първо, трябва да маркирате правилното място за монтажните крепежни елементи, като маркирате т.нар охранителни зони. Те се определят от правилото за ъгъла на екрана, търкалящата се топка и размера на мрежата на въздушните терминали. Важно е всички изпъкнали метални елементи на покривната конструкция, като комини, антени и др., да бъдат свързани към въздушните терминали, освен това те трябва да бъдат защитени с вертикални крепежни елементи.

При попадане на гръмотевица върху сградата, заряда се отвежда по проводниците в земята под сградата. За изграждането на такава инсталация се използват поцинкована стомана, мед и алуминий.

Система с активен гръмоотвод

Тя се основава на вертикална мълниезащита и използва само мълниеприемник, който се монтира на покрива. Той улавя гръмотевицата и енергията се отвежда към скрити в земята земни електроди и там се разпределя.

Активната система е по-ефективна от традиционната инсталация. Защо? Защото всички обекти са защитени, включително телевизионната антена и покривните декорации.

В допълнение, инсталирането на активен гръмоотвод означава, че токът има по-къс път на протичане между главата и земята. По този начин възможният пожар и опасните напрежения в електрическите кабели са сведени до минимум.

Предимството на активната система е и фактът, че шиповият заземителен електрод, който позволява постоянно заземяване, не изисква разкопаване на пространството около къщата, което е необходимо в случай на традиционна мълниезащитна система.

За монтаж на системата с активен гръмоотвод също се използват поцинкована стомана, мед и алуминий. Интересното е, че тази система е особено препоръчителна за еднофамилни къщи с покривна площ до 500 кв.м.

Независимо коя система за мълниезащита е избрана, тя трябва да бъде добре съобразена с конкретна сграда и да зависи от конструкцията на къщата, материалите, от които е построена къщата, вида на покривния материал, формата на покрива или терена, върху който е построена къщата.

Може да възложите на Итроникс изграждането на вашата мълниезащитна система.

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Ако статията ви е харесала – споделете с приятели.

Последвайте ни и във фейсбук.