Модерен апартамент – всекидневна с кухня

Модерен апартамент – да! Ако пространството в апартамента ви е сравнително ограничено, чудесно решение ще бъде кухненския бокс да бъде свързан с хола. Това е не само практично решение, но днешните тенденции в аранжирането позволяват страхотни визуални ефекти. Дори в малък апартамент е възможно да се получи голямо, открито, светло пространство. Но как да планирате общ хол с кухненски бокс в модерен апартамент? Ще се опитаме да ви помогнем по този въпрос.

Както в проектите на нови жилищни комплекси, така и в по-стари сгради, все по-често се среща холът да е свързан с кухнята в едно голямо общо помещение. Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид, когато подреждате такова пространство.

На първо място – нормативна уредба

Законът за строителството ни задължава да осветяваме кухненската част с естествена светлина. Това е много разумно от оперативна гледна точка. Ще намали изкуствената светлина и ще направи работата в кухнята по-приятна. Що се отнася до изкуственото осветление, нека използваме такава светлина, която ще ни позволи да работим удобно в кухнята, но няма да пречи на хората, които са в хола. Следователно осветление под шкаф и лунички по мебелите е добър вариант.

Правилникът урежда и въпроса за вентилацията. Ако кухнята е свързана с всекидневната, всяко от тези пространства трябва да има отделна вентилация. Когато обаче това не е възможно, в кухнята трябва да се постави абсорбатор. Нашият съвет е да бъде достатъчно мощен за да може да поеме цялата пара и миризма при готвене.

Кухненски бокс и хол в модерен и функционален апартамент

Въпреки факта, че кухнята е свързана с всекидневната, тези пространства все още изпълняват своите индивидуални роли. Така че те трябва да бъдат правилно и умело отделени един от друг без използването на реални масивни стени. В крайна сметка всекидневната и кухнята имат различни функции, така че това не би трябвало да е проблем. В кухненската част на пода можем да поставим специални красиви плочки, които ви позволяват лесно да се отървете от всякакви замърсявания, типични за кухня. 

От друга страна, всекидневната може да изглежда красива благодарение на поставянето на дървен под или така популярните винилови панели. Днес обаче става все по-модерно да се използват еднакви подови настилки както в хола, така и в кухнята. Този вид практика ви позволява визуално да увеличите пространството на помещението. Също така по този въпрос остава да разчитате на собствените си предпочитания и вкус.

Ключовият елемент, който най-често разделя хола от кухнята, е маса (или плот с функция маса) или повдигнат кухненски остров. Масата е толкова практична, че ще ви позволи удобно да се храните върху нея със семейството си, докато кухненският остров винаги е допълнително работно пространство в кухнята, също много необходимо за всяка домакиня. Нека вземем решение за първия или втория вариант, проверявайки нашите индивидуални нужди и потребности. Нека обърнем внимание и на факта, че по-високият кухненски остров ще действа като заместител на стената (за която споменахме в началото на статията) до известна степен ще скрие кухненското пространство от очите на хората, които са в хола.

Добре обмислената и практично изпълнена комбинация от всекидневна с кухня не трябва да бъде толкова трудна задача. Нека се съсредоточим върху универсална пастелна цветова палитра, помислете също за осветлението и изберете наистина необходимите кухненски уреди и задължителните декоративни аксесоари, които могат да придадат цвят и настроение в помещението. По този начин ще успеете да постигнете желания, привличащ вниманието ефект, който създава приятна уютна атмосфера.

Модерен апартамент – всекидневна с кухня една чудесна възможност!

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Ако статията за „Модерен апартамент – всекидневна с кухня“ ви е харесала – споделете с приятели.

Последвайте ни и във фейсбук.