Каква е разликата между трудногорими и негорими кабели?

Негоримите кабели и трудногоримите кабели са два различни вида кабели, които служат за специфични цели в пожарната безопасност.

Ето подробности за техните различия:

Трудногорими кабели: Огнезащитните кабели са предназначени да забавят разпространението на огъня по дължината на кабела. Тези кабели се произвеждат с помощта на материали, които имат добавки или покрития, които възпрепятстват процеса на горене. Когато е изложена на пламъци, външната обвивка или изолацията на кабелите, неподдържащи горенето, ще отделят химикали или газове, забавящи горенето, които потискат огъня и предотвратяват неговото разпространение. Огнезащитните кабели могат да ограничат разпространението на огън и да намалят риска от възпламеняване в съседни зони.

Негорими кабели: Незапалимите кабели, известни също като трудногорими, са проектирани да издържат на пряко излагане на огън, без да се запалват или да допринасят за разпространението на огъня. Тези кабели са произведени от материали, които имат присъща устойчивост на високи температури и пламъци. Незапалимите кабели са конструирани с изолационни и обвивни материали, които могат да издържат на огъня за определено време – 30-60-90 минути, като запазват своята функционалност и цялост дори при екстремни топлинни условия. Те осигуряват бариера срещу пожара и ограничават разпространението му, като го задържат в определена зона.

Основната разлика между кабелите неподдържащи горенето и незапалимите кабели е в тяхната огнеустойчивост. Трудногоримите кабели се фокусират предимно върху забавяне или спиране развитието на пожара, докато негоримите кабели са проектирани да издържат на пряко излагане на огън и да поддържат своята функционалност за определен период. Незапалимите кабели предлагат по-високо ниво на защита от пожар и са подходящи за критични приложения, където се изисква ограничаване на пожара и удължено време за оцеляване при пожар.

Важно е да се отбележи, че както неподдържащите горене кабели, така и незапалимите  играят решаваща роля в пожарната безопасност и превенцията. Изборът между тези кабели зависи от специфичните противопожарни изисквания на инсталацията. Фактори като необходимата степен на пожарозащита, желаното ниво на пожароустойчивост и регулаторните стандарти, приложими за приложението, трябва да се вземат предвид при избора на подходящия тип кабел.

В обобщение, кабелите със забавяне на горенето са проектирани да забавят разпространението на огъня, докато незапалимите кабели са проектирани да издържат на пряко излагане на огън, без да се запалват или да допринасят за разпространението му. Всеки тип кабел служи за различна цел за пожарна безопасност и се избира въз основа на специфичните нужди за противопожарна защита на инсталацията.

Итроникс е вносител на негорими и трудногорими кабели и тръби от водещи европейски производители. Винаги може да се обърнете към екипа на Итроникс за да получите консултация, оферта, доставка и полагане на кабели според нуждите в вашия дом, офис, хотел, сграда, промишлено помещение и други.

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Ако статията ви е харесала и е била полезна – споделете с приятели или оставете коментар.

Последвайте ни и във фейсбук.