Пасивна безопасност на пътя

Пасивна безопасност на пътя.

Мисията е възможна!

Итроникс представя новата гама система за пътна безопасност SAVE – включва „фундамент+стълб“, с пасивна безопасност в съответствие с EN12767 е на пазара.

Икономияс грижа към околната среда и преди всичко изцяло проектирана и съобразена с пътната мрежа и безопасност.

ПАСИВНА БЕЗОПАСНОСТ

Системата за пасивна безопасност има за цел да намали негативните последици при пътен инцидент, като стълбовете и елементите поемат част от кинетичната енергия, генерирана при удара.
Осветителният стълб за пасивна безопасност е стълб, сертифициран съгласно UNI EN 12767, който е класифициран според предварително установени класове на енергийно поглъщане и нива на безопасност за пътниците след специфични краш тестове.

НОРМАТИВНА РАМКА

След влизането в сила на закон №. 41 от 23 март 2016 г., който въведе в италианското законодателство новите случаи на престъпления с убийства по пътищата и престъпления с телесни повреди по пътищата, съответно регламентирани от членове 589 bis и 590 bis от наказателния кодекс, много внимание се обръща на безопасното разстояние на вида и монтажа на фиксираните препятствия покрай пътното платно и по-специално върху позиционирането на знаци и осветителни конструкции.
В случай на пътнотранспортни произшествия, със смъртни случаи и/или телесни наранявания, срещу фиксирани препятствия (например стълбовете по пътното платно), които не са разположени на правилно безопасно разстояние, отговорностите се носят от публичните или частните собственици, управляващи и поддържащи пътни мрежи и техните принадлежности по чл. 14 от Закони за движение по пътищата.

ИЗСЛЕДВАНИЯ И РАЗВИТИЕ

Регламентът UNI EN 12767 доведе до разработването на осветителни стълбове за пасивна безопасност, които са много по-скъпи от традиционните стълбове, поради което в контекста на все по-ограничени публични ресурси тяхното разпространение на пазара е много ограничено, в ущърб на безопасността на пътя.
Гамата SAVE е резултат от две години научноизследователска и развойна дейност на нашия италиански партньор – производител, постоянно насочена към разработване на интегрирана система „фундамент + стълб“, която в същото време е сертифицирана за пасивна безопасност и икономичност. Последното е важна и основна характеристика, така че системата да може да бъде приета в голям мащаб и да има значително социално въздействие по отношение на спасени животи, освобождавайки публични или частни субекти от гражданска и наказателна отговорност в случай на злополуки.

Итроникс е вносител на стълбове и осветителни тела от водещи европейски производители. Винаги може да се обърнете към екипа на Итроникс за да получите консултация, оферта, доставка и монтаж, според нуждите на вашия проект.

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Ако статията ви е харесала и е била полезна – споделете с приятели или оставете коментар.

Последвайте ни и във фейсбук.