Кабели и надеждна кабелна защита за соларни системи

Изграждането на качествена, безопасна и рентабилна слънчева фотоволтаична електроцентрала с добра възвръщаемост на инвестицията е най-важната цел за инвеститори, собственици на проекти и разработчици. 

Соларните кабели представляват приблизително 4-5% от цената на един проект, но могат да окажат значително влияние върху производството на енергия. Окабеляването често не се счита за критичен фактор. Въпреки това, неправилният дизайн и/или лошият избор на кабел и предпазна тръба може да причини рискове за безопасността, намалено производство на енергия и други проблеми с производителността, които могат да застрашат цялостния живот на фотоволтаичната система.

Следователно правилният избор, управление и защита на кабели, панели, компоненти и преобразуватели са жизненоважни за цялостта и работата на фотоволтаичната система. Те помагат за минимизиране на поддръжката, оптимизират безопасността и позволяват по-дълготрайни фотоволтаични системи.

Соларни кабели, проектирани съгласно стандарт EN 50818

Кабелите, използвани в големи соларни паркове, трябва да бъдат проектирани в съответствие с европейски стандарт EN 50618. От съществено значение е да се използват кабели с висока производителност, които работят на пълен капацитет въпреки тежките условия на околната среда в слънчевата централа, като дъжд, пясъчна абразия, продължително излагане на озон и слънчева светлина, екстремни температурни колебания и директни ултравиолетови (UV) лъчи.

За да се поддържа издръжливостта и надеждността на работата на фотоволтаичната система, всички компоненти в системата трябва да са специално проектирани за оптимизиране на ефективността и минимизиране на загубите в линията. Кабелите и защитните тръби във фотоволтаичните инсталации трябва да бъдат разработени така, че да осигуряват отлична гъвкавост при всякакви атмосферни условия, ниски и високи температури, трябва да бъдат устойчиви на деформация и други механични увреждания.

Устойчиви на ултравиолетови лъчи

За слънце-проследяващи панели Итроникс препоръчва кабел, проектиран с омрежена гумена изолация и външна обвивка, което го прави изключително гъвкав, тъй като панелите ще се движат заедно със слънцето. Този кабел отговаря и на най-строгите световни стандарти. Трудногорим кабел, без дим и отделяне на халогени газове, с ниски корозивни емисии. Този тип кабели са със сертификат AD8 и TÜV, съгласно стандартите EN 50618 и IEC 62930 и могат да се монтират под земята. Тези кабели също са устойчиви на гризачи и термити.

Алуминиеви кабели по стандарт IEC 60502-1

Алуминиеви кабели в съответствие със стандарт IEC 60502-1, са специално проектирани за всички видове подземни и външни соларни инсталации, като осигуряват допълнителна издръжливост и предотвратяват преждевременното стареене на кабела. Това осигурява дълготрайна и надеждна работа на фотоволтаичната инвестиция.

Високопроизводителни кабели за средно напрежение

За свързване на фотоволтаичната инсталация към подстанции и електрическата мрежа, предлагаме високоефективни кабели за средно напрежение. Те могат да бъдат и екранирани за допълнителна защита.

Кабели за спомагателни инсталации

Тук са кабелите с оптимална производителност. Например заземитени, за вентилация и охлаждане, оптични и други.

Слънчевите и фотоволтаични системи са изложени на пряка слънчева светлина, на атмосферни влияния и трябва да издържат на топлина, студ, дъжд и вятър.

Независимо дали панелите са на покрив на жилищна сграда или в голям фотоволтаичен парк: кабелите трябва да са със специални характеристики и изискват изключително висока степен на защита срещу въздействието на околната среда.

Итроникс препоръчва черната гофрирана тръба Co-flex PP-UV на немския производител Франкише. Тази тръба надеждно предпазва връзката между отделните соларни модули срещу повреда, например от нагризвания от птици и гризачи.

Тръбите са лесни за инсталиране и са удобни за преоборудване: Просто отворете муфата между двете тръби, вкарайте новите кабели и свържете отново. По този начин трайно запечатвате системата на „принципа на ципа“. Тръбопроводът може да издържи на високи механични натоварвания и може да се похвали с до 20 години UV стабилност.

Електрическите инсталации на открито са изложени на напрежения, различни от тези в сградите. Тръбите на FRÄNKISCHE, изработени от пластмаса или метал, издържат дори на тежки натоварвания от вятър и атмосферни условия и са специално адаптирани към изискванията на външните пространства. Те предпазват захранващите линии и линиите за пренос на данни от UV радиация, топлина и влага.

Кабелите и тръбите за соларни паркове, които Итроникс предлага са специално проектирани и отговорят на всички изисквания и стандарти за работа.

Те са предназначени специално за соларни и фотоволтаични инсталации и паркове за възобновяеми енергии и осигуряват максимална електрическа производителност при екстремни метеорологични обстоятелства, които възникват при продължително излагане на UV лъчи.

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Ако статията ви е харесала и е била полезна – споделете с приятели или оставете коментар.

Последвайте ни и във фейсбук.