Честит ден на небостъргача!

Изграждането на високи сгради е станало толкова често срещано явление в градовете по света, а вече и у нас, че широката общественост не мисли много за визионерите, отговорни за създаването на уникален силует на сградите в града. 

Денят на небостъргача предоставя възможност да научим повече за архитектите, които въплъщават мечта в хартия, и строителните екипи, които я превръщат в реалност.

Денят на небостъргача се отбелязва всяка година на 3 септември. Датата е избрана, тъй като отбелязва и годишнината от рождението на легендарния архитект Луис Х Съливан. Архитектът, който е известен като „бащата на небостъргачите“ и се смята, че е проектирал първия небостъргач. Първата висока сграда, която е сградата за застраховане на жилища в Чикаго, е била на 10 етажа и е построена през 1885 г. Въпреки че днес това може да не изглежда особено голям подвиг, със сигурност през 1885г. то е било огромно събитие.

Друго нещо, което прави сградата специална, е нейната рамка от метал вместо от камък. Освен това, през 1890 г., към сградата за домашно застраховане са добавени още два етажа. Архитект на променения небостъргач е майор Уилям Лебарон Дженни. Говори се, че тази сграда е била разрушена през 1931 г.

В днешно време най-високата сграда или небостъргач в света е Бурдж Халифа Със своите 828 метра. Намира се в Дубай, Обединените арабски емирства и не изненадващо струва много. Цената на строителството на сградата достигна 1,5 милиарда щатски долара. Изграждането на сградата отнема около шест години. 

Процесът на строителство на Burj Khalifa започва на 21 септември 2004 г., а откриването се състоя на 4 януари 2010 г.

Към днешна дата емблематичната сграда е дом на частни жилища, офиси, ресторанти, известна е с гледката си и е посещавана туристическа забележителност в Дубай.

Денят на небостъргача 3 септември е и възможност за хората по целия свят да помислят и върху техническите характеристики на един небостъргач. Много хора при нормални обстоятелства биха пътували до различни части на света, за да видят емблематични небостъргачи. 

Дизайнери и архитекти от цял свят на този ден провеждат дискусии и разговори относно небостъргачите. Тази година, поради пандемичната ситуация, е вероятно тези дискусии да се провеждат виртуално.