Успех с осветлението на вашия дом

Проектът за осветление е ключова част от работата по реформирането на дома. Нашият комфорт зависи до голяма степен от доброто осветление. За да направим всичко по-лесно, ние от Итроникс на кратко ще кажем какво трябва да знаете за осветлението, за да го направите правилно и максимално ефективно.

Общи характеристики 

Тонът на светлината се различава между по-студен и синкав и по-топъл и жълт. Това се нарича цветна температура и се измерва в градуси Келвин. 

Основно има три типа цветова температура

Топла светлина или жълта светлина, която е между 3000º К. Това е светлината, която преди са имали крушките с нажежаема жичка

Неутрална светлина, наричана още дневна светлина, подобно на слънчевата светлина в най-високата си точка. Нейната цветна температура е около 4000º К.

Студена светлина или бяла, която има висок процент сини тонове. Нейната цветна температура е по-висока от 5000º К. Това е светлината на флуоресцентните лампи в кухнята и има тенденция да създава усещане за спад на температурата в помещението. 

Като общо правило, най-използвана и предпочитана в домовете ни е неутралната светлина, поради междинния си тон

В момента се предлагат електрически крушки, които променят тона на светлината от превключвателя. Има и други с дистанционно управление, които имат хиляди цветове (RGB).

Всяка стая има своя светлина 

Дневна стая – Идеалното е да се комбинират три типа осветление: общо, амбиентно и пунктуално. За обща светлина таванните лампи са чудесно решение. Можем да създадем амбиентна светлина с настолни или подови модели и насочваща светлина с прожектори или аплици за осветяване на витрини, картини и други акценти в помещението. Трябва да се внимава с използването на светлина, защото тя може да увеличи или свие пространството.

Спалня – Препоръчва се топла и приглушена светлина, за да се създаде спокойна атмосфера.

Кухня – В работната зона ще ни трябва студена или бяла светлина, а в зоната на масата по-неутрална светлина. Това пространство с хомогенна светлина, което не генерира сенки, поради тази причина е препоръчително да поставите повече от една точка светлина и осветление под мебелите.

Коридорни или транзитни зони – Препоръчва се да не се използват различни нюанси от останалата част на къщата. Обикновено се използват таванни прожектори, въпреки че създават сенки и контрасти. Опция за по-голям визуален комфорт са стенните лампи.

Баня – Препоръчва се неутрална или бяла светлина, или смесете крушки с различни тонове (неутрални и бели). В банята е необходима обща и точна светлина, особено в областта на огледалото. Тази светлина трябва да бъде придружена от обща светлина и, ако е възможно, да се управлява от различни ключове.

Избор на вида крушка 

Халогени: край на производството на халогенни крушки беше през септември 2018 г. поради ниската им енергийна ефективност.

Fluocompact (ниска консумация): Те имат полезен живот между 6000 и 10 000 часа и консумират до 80% по-малко ел. енергия от тези с нажежаема жичка.

Led: те са най-ефективни. Имат полезен живот до 50 000 часа (повече от 30 години, ако ги включваме по 4 часа на ден) и консумират до 80% по-малко ел. енергия, в сравнение с традиционната крушка. Те не генерират топлина, възпроизвеждат цветовете много добре и издържат на голям брой цикли (включване и изключване).

Обърнете нужното внимание и на електрическите ключове и контакти в стоя дом. Те са важен фактор носещ безопасност, естетика и стил в помещението. Разнообразните функции ще ви улеснят и ще създадат допълнителен комфорт.

За допълнителна информация и консултация може да се обърнете към специалистите от Итроникс.

Прочетете още интересни и полезни статии в блога на Итроникс.

Ако статията Успех с осветлението на вашия дом ви е харесала – споделете с приятели.

Последвайте ни и във фейсбук.